scriitorul, misterul si parizerul

Nemultumirea Lorenei Lupu a generat cateva intrebari, dintre care una ma urmareste : scriitorul trebuie sa-si cultive permanent aura si misterul in cvasitacere sau se impune sa lase teatrul deoparte si sa se comporte ca un pamantean neconstient (sau mai degraba inconstient) de valoarea imaginii? Eu prefer scriitorii care stau ascunsi si a caror prezenta in public este atat de rara, incat capata un soi de pedanterie.

Este neplacut sa intalnesti un scriitor a carui prezenta ii anuleaza total sau partial opera.

Condeierul ar fi un simplu individ, daca nu ar fi scris ceva valoros care sa-i dea acest titlu. Cartea odata publicata este celebrata si ii ofera autorului ei faima, hrana si eventual belsug. Celalalt beneficiar al cartii este cititorul. Orice pas pe care il va face scriitorul de acum incolo va trebui calculat, orice vorba atent aleasa si orice rautate spusa cu har. Autorul trebuie sa isi respecte cartea si sa nu o pangareasca cu exibarea inconsecventelor sale. Adica va trebui sa faca efortul permanent de a nu se situa sub nivelul scrierilor sale.

Continutul volumelor lui X s-au dus pe apa canalizarii din momentul in care am intrat in toaleta unde X a omis sa traga apa. Sau cum as putea sa o mai citesc pe Y, dupa ce mi-a propus mie (ca librar), sa-i vand pe sub mana cateva exemplare pe care le-a primit gratis de la editura? Si scriitorii sunt flamanzi, dar nu pot sa-l mai respect pe Z care vorbeste cu dumicatul in gura si-si ascunde tot esteticul operei sub masa, printre faramituri.

Am dat exemple extreme si grobiene, ca sa ma fac inteles: nu mai vreau scriitori care nu stiu sa se ridice la nivelul cartilor lor. Sa stea ascunsi, daca nu stiu sa-si mascheze neglijentele.

Anunțuri

9 responses to “scriitorul, misterul si parizerul

 • hnu

  cre’ ca ar trebui sa incepi sa ocolesti blogurile scriitorilor 🙂
  daca as fi rau, ti-as da un link (la un blog) pe care l-am primit chiar inainte de tirg si care m-a facut sa ma uit cu alti ochi la cel putin doi oameni pentru a caror opera aveam o stima deosebita. da’ tu esti ala raul, nu eu 🙂

 • isuciu

  @hnu: foarte interesant ce spui ! Adica exista scriitori buni cu bloguri proaste ( slabe, neconsistente, etc.) ?

 • stochastic

  ai o perspectiva foarte idealista asupra chestiunii in discutie. scriitorul e si el om ca si noi si nu doar suma cartilor sale. ca sa te citeasca lumea trebuie sa auda de tine mai intii. e ca si cu blogul: citi oameni au auzit de el fara sa il promovezi? probabil ca vreo citeva zeci. ai putea trai din banii pe care ti-i aduc citeva zeci de cititori? ma indoiesc.
  opera singura nu e de ajuns, iar condeierul e tot un individ si dupa ce scrie o carte.

 • raulnecesar

  @hnu : pe mine nu ma deranjeaza cei care mai scriu si prost, ci aceia care scriu excelent, dar au o prezenta badarana in societate

  @stochastic :sunt idealist si sunt de acord cu tine ca un scriitor trebuie sa isi creeze notorietate, dar pentru asta ar trebui sa stie sa isi selfuiasca imaginea.

 • Abra Gham

  Si povestitorul e tot un personaj imaginat de scriitor. Iar scriitorul este doar o stare (o toana!) a unui om. Acesta din urma n-ar trebui sa va intereseze, in niciun caz la o carte. Nu-i frumos! Cat cititi, tineti-va nasul tot timpul intre coperte, va rog!
  Ce-o sa gasiti in „Fapte” (Cartarescu, „Pururi tanar, infasurat in pixeli”)… mama-mama! „Avea aparenta unui om vagabund”, „Un om cu totul lipsit de maniere”, „rasetele ii erau deseori oarecum scandaloase”, „Eram atat de deceptionata”, „unde-i poezia?”. Despre cine-o fi fost vorba? Dupa ce-o sa aflati, veti spune ca mine: De fapt, n-aveam nevoie sa stiu asta.
  Nu conta. Deschid inca o carte si… am si uitat.

 • marius B.

  „Este neplacut sa intalnesti un scriitor a carui prezenta ii anuleaza total sau partial opera.”.

  Imi poti da un exemplu? :-)) Sau mai multe? hai te rog! 😀

 • Laura

  Ai fost la Cafeneaua Erotica – intalnirea cu Breban ?

 • raulnecesar

  @ Laura : nu…(nu) ar fi trebuit? 🙂

 • Laura

  credeam ca ai trecut pe-acolo (as fi zis ca lumea e foarte mica) 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s