80’s classics

candva, spre sfarsitul anilor ’80, intr-o zi de sambata: mama tocmai terminase de facut curat, covorul fusese aspirat, lenjeria apretata, in bucatarie ardeau niste oale pe foc. Plictiseala dulce, probabil rasfoiam vreo carte si visam la portocale si pepsi. Bate cineva la usa, mama se uita pe vizor, deschide. Le recunoastem pe doua din fetele lui Faur, vecinul etern pensionar cu mutra de intelectual disident, dar proxenet discret si cu mult bun gust la femei, de vreme ce era atat de invidiat.

Buna ziua, zice una din ele pe care acum o vizualizez ca pe o Madonna Loise Veronica Ciccone in the early years, mai putin stridenta, caci nu-i permitea regimul. Deci, am auzit ca aveti video si avem si noi o caseta si ne-am uita la un film porno daca ne puteti lasa sa ne uitam, avem si o sticla de Riccadonna.

Da, ce ani! Cand altii aveau televizorul impodobit cu vaze si bibelouri maro, televizorul nostru era incoronat cu un videocasetofon. Raiul! Desi mama se temea de musafiri si de deranj, aparatul video era ca un magnet pentru un oras vaduvit de entertainment (varietati parca le zicea pe atunci). Nu cred ca am sa mai vad niciodata atatia „prieteni” pasind pragul unei garsoniere cum mi-a fost dat sa vad atunci. Rudele si prietenii apropiati veneau in vizita cu finii, nasii,cumetrii, vecinii si cu meditatorii copiilor si ne umpleau casa. Era perioada cand tinerii astia de bucurau de varsta mea de acum. Mi-ar placea sa-i intalnesc azi dar sa fim pe pozitie de egalitate, sa rad cu ei si mai ales de distractiile si nedumeririle lor ( ex: am auzit ca astia de la Modern Talking sunt impreuna; nemtii astia!).

Cel mai mult mi-ar placea sa-l intalnesc pe Auru’ care era vecin cu noi, dar nu prea statea pe acasa pentru ca-l luau „aia” la puscarie. Nu pentru ca avea plete si cioc si purta ciocate, ci pentru ca era somer. Intrucat nu avea serviciu, era bagat la zdup. Si din cauza ca facuse puscarie, nu-l mai angaja nimeni. Nu-mi amintesc sa fi vorbit vreodata cu el, cred ca-mi era teama si ma inhiba. Dar de cate ori puneam caseta video cu Peter’s Pop Show si canta Tina Turner, tata-mi amintea ca daca ar putea, Auru’ ar lua-o de nevasta de baba asta.

Acum baba asta continua sa cante, iar multi dintre musafirii care iubeau videocasetofonul s-au prapadit.

Ca sa am un final concret pentru acest post, am sunat acasa sa vad ce se mai stie de Auru’. Da, s-a auzit ca Auru’ ar fi murit, dar nimic confirmat, se pare ca a facut puscarie si dupa „89 ( vinovat de somaj, deci?). Dar mama imi deviaza povestea: il mai tii minte pe Lordu’, prietenul lui Auru’, de care mie imi era frica? Nu, si inteleg de ce. El a murit, intr-un schimb de focuri cu carabinierii, in Italia. 

Perfect, am vrut sa scriu o nostalgie si am dat intr-o poveste interlopa, cu amintiri din copilarie scoase parca din ghetou. Tot ce voiam de fapt sa spun era: si ce m-am distrat in anii aia in care musafirii cei mai simtiti veneau cu suc si mentosane de la sarbi ca sa vada filme clasice cu Tom Hanks:

Anunțuri

5 responses to “80’s classics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s