escape!

images-32   

 

 

 Generatia X. Povesti pentru cultura si acceleratie, de Douglas Coupland, editura Humanitas Fiction, 2008

 

Andy, Claire si Dag au in jur de 25 de ani si nu vor sa apuce 30 in boxa vitelului pus la ingrasat. (Boxa vitelului pus la ingrasat = punct de lucru mic si inghesuit amplasat intr-o hala de birouri.) Sau nu vor sa fie morti la 30 si ingropati la 70. Refuza bambificarea.( Bambificare= conversie mentala a unor fiinte vii, in care si oase, in personaje de desene animate avand atitudini si principii morale burghezo-iudeo-crestine.) Incearca sa nu se comporte ca niste insecte care consuma, consuma, consuma si se retrag in California, isi iau slujbe lejere (gen barman) si incep sa traiasca relaxat si sa inventeze povesti. Drama lor (a generatiei in sine) este invizibilitatea: trebuie sa te impaci cu ideea ca istoria o sa te ignore. Trebuie sa te impaci cu ideea ca istoria nu o sa-ti sustina niciodata cauzele. Nu o sa-i pese de tine niciodata. Asta e pretul platit pentru confortul si linistea de zi cu zi si din cauza acestui pret toate fericirile sunt sterile si toate tristetile se sting fara a starni mila.

Andy, Claire si Dag nu sunt atat de neobisnuiti si nu au aere serioase de superioritate, desi ii desconidera atat de mult pe yuppies. Doar Dag, lesbiana prinsa intr-un corp de barbat are accese de vandalism si viziuni apocaliptice, dar e temperat de nehotaratul Andy si de fugitiva Claire. Iar povestirile lor au un aer candid, pur, ca si unele din faptele lor.

 Un fragment dintr-o povestire/viziune:  Apoi a trecut pe langa un nou cartier rezindential pentru yuppies – una din ciudateniile alea parcelate cu sute de case noi, toate la fel de patratoase, de enorme si de lipsite de noima, toate roz-coral, asezate la o distanta de un deget intre ele si la cativa metri de autostrada. Si Otis s-a trezit spunanadu-si ca „stai asa, de fapt, astea-s nu-s case, ci mall-uri deghizate. […] Doamne, ce se petrece in mintile oamenilor care locuiesc in chestiile astea? Si-or imagina ca au iesit la cumparaturi?

La subsolul naratiunii exista si un dictionar al generatiei X. Gen Doryan Gray- ism= refuzul de a-i permite propriului tau corp sa arate, cu gratie, semne de imbatranire. Sau sloganuri & mostre de pop art. De citit, evident.genx

Anunțuri

5 responses to “escape!

 • iulia

  auzi, dar care e morala cartii, e de rau? adica ei sfarsesc prost si sunt acesti paria ai societatii? 🙂 ca eu as vrea sa fie prietenii mei!

 • raul

  cartea nu se termina 🙂
  exista totusi un final (nu-l spun ca poate o sa citesti), iar una din ideile cartii ar fi „follow your dream”, any dream. Adica sa faci totusi ceva, nu neaparat bani. Sa ai o viata care merita sa fie povestita la un moment dat

 • boladenieve78

  ai incercat si „Toate familiile sunt psihotice”? pe mine m-a cam dezamagit.. si, desigur, cineva la Hollywood vrea s-o ecranizeze..

 • raulnecesar

  nu, pentru ca mi s-a parut prea epatanta.
  am avut retineri si cu Generatia X (desi Denisa crede probabil ca face super marketing cu fraze gen „roman cult al tinerei generatii” pe coperta a 4-a…), dar pentru ca am decis sa incerc sa citesc toate cartile pe care le am in biblioteca, am trecut peste cliseele humanitas fiction. Si asta m-a prins.

 • boladenieve78

  pentru mine, cam 75% din cartile aparute in „raftul Denisei” au niste coperti imposibile:( see „evanghelia lui Jimmy”, „scris pe trup”, „henry si june”, „recviem pentru un vis”, „istoria calvitiei mele”, „intreaba praful” etc etc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s