scurta y maravillosa vida a lui Oscar Wao

 Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao, de Junot Diaz, editura Polirom, 2008

noticias:

–  e prima carte scrisa de un dominican pe care am citit-o; historia se petrece, obvio, in cea mai mare masura in republica dominicana si descrie un alt regim de terror, condus de dictatorul Rafael Leonidas Trujillo Molina, cunoscut ca El Jefe, Ratatul Hot de Vite si Fata de Cur.
– frazele contin palabras si expresii vulgare in espanol, pe care chiar daca nu le dezlegi imediat, ci din context, dau putere si resonancia muy exotico intamplarilor
– frazele contin referencias la personaje clasice din sf-uri/benzi desenate si literatura fantasy – Lord of the Rings este escritura santa a personajului principal

ce e vechi:

– povestea. este a ultimului chico dominican virgin. Oscar e feo, gras si tocilar pasionat de SF. su familia e la fel de chinuita, dar nu cu mult mai originala. las chicas pe care le iubeste sunt, in majoritate, niste putas salvate de Paulo Coelho. drame comune, imbracate in superstitii si blesteme. aparitii magice – mangosta- care salveaza, dar nu aduc alinare. el dolor continua, sub blestemul implacable al lui Fuku.
 -dictatura din republica dominicana e la fel ca orice dictadura, poate ca El Jefe, Ratatul Hot de Vite si Fata de Cur are un libido mai intenso ca los colegas din est si se straduieste sa violeze toate frumusetile tinutului. iar efectele dictaturii sunt universal-mimetice: toti supravietuitorii regimului Trujillo devin niste mici trujillos. triste, pero brutal.

conclusion: „Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao” este o carte foarte frumoasa, una fiesta linguistica.


12 responses to “scurta y maravillosa vida a lui Oscar Wao

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: