urmatoarea poveste

cees-21

 

Urmatoarea poveste, de Cees Nooteboom, editura Univers, 2004, traducere de Gheorghe Nicolaescu

urmatoarea poveste poate fi despre un oarecare care se culca in patul lui din amsterdam si se trezeste la lisabona, intr-un loc demult uitat, unde a cunoscut fericirea. sau poate fi despre un autor de carti de calatorie care tine pentru sine locurile cele mai misto din tarile pe care le-a vizitat si prezinta  maselor doar resturile. sau poate fi despre un profesor de limbi moarte, dar atat de vii cand se nasc din grairea sa, incat te face sa-ti regreti ignoranta. sau poate fi despre procesul tanatic prin care corpul ajunge hrana pentru necrofori – gandacii aceia colorati care isi fac hrana si culcus din/in cadavru. sau, urmatoarea poveste poate fi o lectie de mitologie, o reamintire despre frumusetea si autenticitatea miturilor. sau un love story oarecare dezgolit de orice pudoare, adulterin pana la cliseu, pentru a carui frivolitate nu te-a pregatit nici un vers sau nici o carte cu pretentii. sau poate fi un remake despre ultima iluzie a lui socrate. sau poate fi despre clipa de dinainte de moarte si despre ultima calatorie, identica cumva cu ruta domnului gavrielescu, doar ca nu pe uscat, ci pe apa, un altfel de a trai muri, identic de fapt.

urmatoarea poveste este compusa din toate acestea. in numai 100 de pagini ai cate un strop concentrat si dureros din fiecare. daca mai stiti vreun roman de cees nooteboom tradus la noi, spuneti-mi si mie.

Reclame

4 responses to “urmatoarea poveste

 • dragos c

  a mai parut pe la univers ceva:
  ritualuri. cavalerul e mort, 1990 – colectia globus; si mai avea univers-ul ceva in planul de editare inainte de a da faliment, nu stiu daca au mai aprut pana la urma…

 • raul

  mersi
  atunci tot in colectia cotidianul o sa apara, daca…

 • Mircea Popescu

  Citeam undeva ca nu, dar nu mai gasesc unde.

 • diana

  @raul necesar: Urmatoarea poveste e intr-adevar o carte foarte buna. Va multumesc pentru ca ati scris atit de frumos despre ea. Am intrat aici din intimplare, dind peste blogul dvs. in timp ce cautam ceva pentru editia urmatoare a cartii „Ritualuri. Cavalerul e mort”. Va apărea in aprilie.
  In curs de aparitie, in noiembrie 2012: Cees Nooteboom „Ziua Mortilor”.
  @Dragos C.
  Comentariul dvs ( univers-ul inainte de a da faliment) este neintemeiat. Daca ati avea curiozitatea sa dati o cautare pe Google, Editura Univers a publicat in ultimii cinci ani peste 300 de titluri de literatura. Pentru o editura disparuta, trebuie sa recunoasteti ca se descurca destul de bine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s