intrarea soarelui

 Intrarea soarelui, de Cecila Stefanescu, editura Polirom, 2008

daca ar fi sa dau un sinonim pentru „dragoste”, imediat dupa ce am inchis cartea ceciliei stefanescu, acesta ar fi „otrava”. sau „moarte”, dar as folosi un eufemism. pentru ca otrava dureaza mai mult, incepe devreme, in copilarie si poate tine dincolo de dezintegrare. „intrarea soarelui” este despre o astfel de iubire care se framanta in doua planuri temporale: in copilaria care nu ii impiedica pe copii sa se joace de-a amantii, si la maturitate, cand isi asuma roluri de amanti oficiali, fiecare casatorit, la casa lui, dar cu acelasi chef morbid de joaca si chin.

scriitura e la inceput grea, nu-mi place excesul de gerunziu care ma trage mereu inapoi. poate este o tehnica a scriitoarei de a incerca sa suprapuna planurile (trecut, prezent si trecut placentar) pana la disolutie. emi si sal au in jur de 10 ani iar emilia si sorin au in jur de 30. sunt egali atunci si acum: copiii traiesc pasiuni de adulti si isi proiecteaza imaginea departe, pana la moarte; adultii se comporta ca niste copiii razgaiati, care vor totul si cauta sa se distruga, retragandu-se mereu catre trecut. este o secventa minunata in care el simte ca ar vrea sa-si azvarle violent iubita cu o mana, iar cu cealalta sa si-o apropie si mai mult. acest du-te vino patologic ameteste si hipnotizeaza. nu te mai saturi sa citesti cum se chinuie, dar astepti sa se sfarseasca toata mascarada si ipocrizia. iar finalul aduce o mangaiere – destul de diluata, dar refuzata cuplului egoist si oferita cititorului obisnuit, pentru care dragostea e blandete si bunatate.

„intrarea soarelui” este mai mult decat o poveste de dragoste ciudatica si morbida. eu am citit-o si ca pe o confesiune a unui individ – sal – care este atat de sufocat de constiinta mortii si de viziunile macabre care il conduc, incat mi-a parut un exemplu de trainicie in drumul lui inapoi, catre intrarea soarelui.

Reclame

3 responses to “intrarea soarelui

 • dragos c

  of, chiar mi-am propus sa citesc romanul asta, pare super! dar astept sa-l cumpere ionuca (poate se sesizeaza)…
  deci in concluzie, ti-a placut…

 • raul

  in concluzie, da. si e misto ca nu-l uiti usor.

 • evazionista

  Ai dreptate, se insinuează în mintea cititorului, devenind cam greu de uitat. Cu toate acestea motivaţia morbidităţii este un pic fake. Cecilia Ş. mi s-a părut şi o scriitoare migăloasă pe alocuri, trebuie să pună mai multă forţă în construcţia epică totuşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s