erast fandorin

   Azazel & Leviatan, de Boris Akunin, editura Humanitas Fiction, 2007/2008, traducere de Denisa Fejes (& Daniel Ionescu)

cele 2 carti fac parte din seria Erast Fandorin si au aparut in colectia „thriller&mystery” iar pe coperta a patra ploua cu recomandari umflate de la editor: amestec de Tolstoi, Bulgakov, Conan Doyle, Fleming, Gogol si – evident – Cehov. nu voi face o analiza comparativa pt ca am citit prea putina literatura rusa si, si mai putine romane politiste. dar voi scrie ce mi-a placut si voi recomanda un titlu din cele 2.

azazel: cartea incepe cu „o fapta de o cinica extravaganta” – o sinucidere cu public intr-un parc moscovit- urmata de intrarea in rol a detectivului criminalist erast fandorin, un metrosexual de sfarsit de secol 19 care si-a zvarlit trei sferturi din chenzina pe corsetul  „lord byron” cusut  „din cele mai trainice oase de balena pentru barbatii care doresc sa arate bine legati”. cu mult umor, autorul ii matraseste eroului inca foarte tanar (nici 21 de ani) traiul si il vara in mijlocul unei conspiratii internationale. de la o sinucidere plina de emfaza se ajunge la jocuri de noroc, crime pe malurile Tamisei, fantome care bat in geam, urmariri undercover ale diligentelor si postalioanelor. thriller? mister? asa si asa, pentru ca suspansul e cam nul iar cursul evenimentelor schematic si usor de prevazut: viitorul e usor de citit, precum chipul inocent al lui fandorin. dar cartea compenseaza prin haz.

leviatan mi-a placut mult mai mult: pentru exces de mister, actiune cu mai multe hartoape si dezlegari mai greu de dibuit. in plus umorul e inmultit cu zece (am ras enorm). si stilul se complica: cartea e scrisa prin viziunea mai multor personaje care au majoritatea rol de „suspect”. se incepe cu o crima in masa careia nu i se cunoaste mobilul. si pe un fir extrem de subtire se cauta un criminal la bordul unei vapor de lux. personajele sunt construite elegant, apar indivizi parca scapati de la circ, un japonez care se bate cu pepenii, o gravida pe care toti au impulsul sa o stranguleze, un indianist doctorand in pietre pretioase, etc iar fandorin, acum cu vreo 5 ani mai intelept, trece in umbra si ii lasa pe toti sa-si arate coltii. el va dezlega misterul, la capatul unei calatorii in care criminalul mai secera cativa pasageri si redirectioneaza vasul spre ghetari. daca veti sa va distrati, cititi intr-o seara leviatan.

Reclame

3 responses to “erast fandorin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s