intuneric la amiaza

    Intuneric la amiaza, de Arthur Koestler, editura Humanitas, 2002, traducere de Sanda Aronescu

intuneric la amiaza recompune experientele celor care au luptat pentru revolutia bolsevica si ulterior au abdicat de la acest crez. este istoria primilor bolsevici care au pus bazele unui Partid care i-a strivit la primul semn de manifestare a unei constiinte slobode:

„…de viciul milei am reusit insa pana acum sa scap. la cea mai mica doza esti pierdut. sa plangi pentru omenire si sa te jelesti singur – cunosti inclinatia patologica a rasei noastre pentru asa ceva: cei mai mari poeti ai nostri s-au distrus singuri cu aceasta otrava. pana la patruzeci, cincizeci de ani au fost revolutionari – apoi au inceput sa fie rosi de mila si lumea i-a declarat sfinti.” este declaratia unui bland inchizitor, coleg de generatie cu eroul condamnant pentru actiuni contra-revolutionare.

koestler a scris un roman politic in care analizeaza sistemul si mijloacele coercitive, teroarea dar si viitorul statului totalitar, asa cum se vedea el in 1940 cand a aparut cartea. intunericul de la amiaza este blestemul indididului care are un singur principiu calauzitor: logica consecventa, „navigatul fara balast etic”  care il duce in punctul final in care nu va ma gasi nici un raspuns la intrebarea „pentru ce mori, de fapt?”. intunericul la amiaza este refuzul contemplarii, al simtului oceanic, al bucuriei si al extazului durerii. nu mai gasesc citatul exact, insa mi-a placut mult mult ideea sinuciderii ca act antonim al vanitatii.

arthur koestler s-a sinucis impreuna cu sotia sa la varsta de 78 de ani (ea avea doar 55).

Anunțuri

18 responses to “intuneric la amiaza

 • dragos c

  nu stiam de el ca s-a sinucis, la fel zweig… mie-mi repugna sinucigasii. dar in fine, macar pentru lunaticii, uluitoare, va ramane…

 • raul

  potrivit comment
  si mie imi plac mai mult oamenii plini de voie buna, dar trebuie sa fim ingaduitori. koestler avea parkinson si leucemie

 • als

  dragos,
  cum adica iti ‘repugna sinucigasii’?! e un comentariu cel putin nedelicat…

  ps ‘darkness at noon’ (in franceza ‘le zero et l’infini’) este una din cartile fundamentale ale sec xx; miza ei o constituie procesele de ‘epurare’ ideologica de la moscova, in cursul carora fostii ‘tovarasi de drum’ ai partidului comunist sovietic, deveniti indezirabili pt stalin, au fost nu doar condamnati la moarte pt tradare, ci si convinsi sa-si recunoasca ‘greselile’ (imaginare). ce e si mai pervers, multi dintre ei (printre care rubashov, eroul lui koestler) au ajuns pina acolo incit sa se convinga PE SINE de ‘ratacirile’ imputate.

  si mai tbuie spus k insusi koestler a fost comunist (k si orwell), dupa care si-a dat seama de eroarea & ororile sistemului, devenind unul dintre cei mai inversunati critici ai acestuia; intotdeauna marturiile celor ‘dinauntru’ sint mai convingatoare…

 • cinemavictoria

  subscriu. indiferent ca „ne plac” sau nu sinucigasii, e optiunea lor proprie si personala.

 • Nicolae_Moromete

  As indrazni două mici corecţii, să nu te superi:
  1. „Koestler a scris un roman politic in care analizeaza viitorul statului totalitar, asa cum se vedea el in 1940”. Aşa cum se vedea pentru noi, fiindcă în Rusia era la apogeul paranoii sale (procesele de la Moscova, epurările din armată etc.).
  2. “pentru ce mori, de fapt?” Există raspunsul în carte: pentru că Partidul (ca o entitate supremă) nu greşeşte niciodată, aparentele sale erori sunt ale indivizilor care îl compun. „Sinuciderea este un act antonim vanitatii”, corect. Dar nu în abstract. Ci concret, e antonimul vanităţii individului faţă de colectivitate, faţă de Partid.
  😀

 • raul

  @ moromete: cu 1 sunt de acord, dar la 2 nu prea. ar insemna sa ma las si eu convins ca omul= o mie de indivizi impartiti la o mie de indivizi
  poti gasi un raspuns concret la toate intrebarile, dar si unul abstract, universal. depinde cum privesti (si asta e frumusetea literaturii)

 • Nicolae_Moromete

  Depinde cum priveşti. Da, asta e frumuseţea lecturii, ai dreptate. Şi depinde şi cine priveşte (câţi privesc). Fiecare cu adevărul lui. Abstract sau concret. 😀

 • dragos c

  adica dupa ce am aflat ca s-au sinucis ii consider niste prosti.

 • als

  mie mi se pare f cool sa mori cind vrei TU 😉

 • raul

  e misto sa faci doar ce vrei tu, oricand, chiar daca nu faci bine. 🙂
  doar ca in cazul de fata nu te mai poti razgandi ca a fost doar un moft si s-ar putea sa ai de pierdut

 • als

  eh, mai bine sa regreti ce ai facut ce n-ai facut 😉

 • als

  am vrut sa zic: ‘mai bine sa regreti ce ai facut DECIT ce n-ai facut’ 🙂

 • raul

  uit mereu asta, desi mi-am scris pe frunte

 • dragos c

  @als – aplicat la sinucidere, principiul e foarte bun.

 • als

  dragos, poti sa ma ‘repugnezi’ de-acu, k asta am d gind sa fac – 2 years from now… 😉

 • dragos c

  @als – adica sa inteleg ca vrei sa faci doar lucruri pe care sa le regreti mai apoi. ca de sinucis nu esti genul. din fericire.:)

 • als

  u’d be surprised 😉

 • dragos c

  n-o face. urmeaza discutie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s