cand eram muritor si melancolic

cand-eram-muritor-

 

 

 

 Cand eram muritor, de Javier Marias, editura Univers, 2009, traducere de Iulia Bodnari

 

Daca l-ai mai citit pe Marias pana la aceasta colectie de 12 nuvele, din care 11 sunt „scrise la comanda”, s-ar putea ca volumul „Cand eram muritor” sa-ti para putin redundant. Personaje deja cunoscute (inclusiv Luisa, sotia sa) sau episoade deja savarsite redau vechile obsesii: moartea stupida, iminenta unui amor promiscuu sau a unei fapte atroce . In introducerea volumului, Marias spune ca ” aceleasi pagini pot sa nu fie identice”. Si e adevarat  – am fost  incantat sa recitesc aceleasi intamplari pentru prima oara.

Mi-au placut mult doua povestiri: „Cand eram muritor” si „Orice rau se intoarce”.

In prima, o fantoma vorbeste despre nenorocirea oricarui mort: ” blestemul consta in a ne aminti totul, minutele fiecarei ore din fiecare zi a vietii” in intregime, cu toate culisele si cu tot ce nu am vazut, dar ne-a afectat, toate vorbele si faptele care au dus la distrugerea noastra, toate faptele bune care acum, ca vedem si piesele de puzzle care lipsesc, sunt de fapt intamplari dintre cele mai rele, santaj sau dispret. Misterul moare odata cu tine si probabil asta e iadul: sa stii tot ce s-a petrecut si sa retraiesti ce nu stiai ca ti s-a intamplat.

Despre „Orice rau se intoarce”, Javiet Marias declara ca este textul cel mai autobiografic din viata lui. Este o recompunere a vietii lui Xavier Comella, un prieten care sufera de depresie si care isi dedica viata studiului despre durere, despre „caracterul ei etic si descrierea prin intermediul cuvintelor”. Depresivul isi intrerupe tratamentul care ii alunga melancolia patologica pentru a vedea cat de mult poate suporta. Nu mult, pentru ca durerea psihica devine tortura fizica cu accente horror: „alaltaieri seara, a fost si mai rau. Am fost trezit de un urlet. Al meu.” Iar concluzia este deja a unui om savarsit: „tot binele e egal cu zero nimic nu merge bine orice rau se intoarce te imbratisez xavier”.

Eu il recomand oricand pe Marias, dar volumul acesta l-as lasa putin pentru timp mai ploios. Ca sa fie (re)simtit cum se cuvine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s