gambit turcesc

 Gambit turcesc, de Boris Akunin, editura Humanitas Fiction, 2007, traducere de Denisa Fejes

„gambit turcesc” este al doilea roman, in ordine cronologica din seria erast fandorin aparut la humanitas si al treilea citit de mine, dupa „azazel” si „leviatan”.

de data asta, eroul seriei, tanarul de doar 21 de ani erast fandorin, incaruntit la tample dupa tragedia din „azazel” se afla in mijlocul conflictului dintre rusia si imperiul otoman din 1877. gentelman desavarsit, se implica intr-o ancheta care il priveste pe logodnicul unei domnisoare sugubete pe care erast este nevoit sa o salveze din bratele mizerabile ale bulgarilor, turcilor, etc. conflictul local se transforma pe nesimtite in conspiratie, sunt implicati inalti demnitari si jurnalisti internationali iar miza finala este insusi rezultatul razboiului. la inceput romanul abunda de personaje, insa ele se vor cerne si curata [definitiv] pana la final.

cu fiecare capitol se da totul peste cap, in cele 300 de pagini se intampla atat de multe rasturnari ca intr-un joc de sah. spioni, tradari, flirturi, discutii despre haremuri, cauze imposibile, (pre)judecati dure si pline de savoare. cateva randuri despre bucuresti: „inteleg acum de ce la bucuresti primesti in cel mai bun caz trei franci pentru o rubla, de ce un pranz mizer intr-o spelunca te costa cat un banchet la slavianski bazar, iar pentru o camera la hotel platesti cat ai da pentru inchirierea palatului buckingham. sug, sug intruna acesti vampiri blestemati sange rusesc, isi ling pofticiosi buzele, ba mai si scuipa din cand in cand.” finalul este cel mai savuros, the bad guy, teroristul nebun are un discurs lucid si amar in ceea ce priveste pericolul si destinul rusesc. are dreptate anne perry cand spune ca orice roman erast fandorin e la fel de rusesc si de international precum caviarul si vodca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s