the road through hell

 The Road, de Cormac McCarthy, Picador, 2006

„the road” este drumul pe care un tata si fiul sau in varsta  de vreo 8 ani il parcurg pentru a schimba peisajul. au si un motiv igienic: traiesc deja intr-o america postapocaliptica unde totul e arid, iar singura hrana care mai misca ar putea fi doar homo sapines. aerul mai este respirabil, dar are consistenta prafului si a cenusii. cei doi merg spre mare si parcurg paduri carora li se prabusesc arborii si trec prin orase – cimitire. se feresc cat de mult pot de alti supravietuitori, iar in momentele rare cand ii intalnesc, orice confruntare sau chip strain capata consistenta unui minicataclism.

mccarthy este econom in (de)scriere, dar de fiecare data cand o fiinta, o traire sau un lucru permanent disparute sunt evocate, cuvintele isi recapata suflul si au o forta incredibila. dialogurile simple dintre tata si fiu sunt atat de emotionante,  incat la unele am revenit de mai multe ori. 

„the road” e un traseu al relatiei dintre tata si fiu, al compasiunii si mai ales al deziluziei. pana si moartea pare infranta: „when we’re all gone at least then there’ll be nobody here but death and his days will be numbered too. he’ll be out in the road there with nothing to do and nobody to do it to. ” (pag 184)  „the road” e o carte de al carei final m-am temut, pentru ca am asteptat sa se intample ceva mai socant decat de-acum banala moarte. sfarsitul este, intr-adevar, tulburator, dar din alt punct de vedere: parcurgand drumul prin iad, ai si uitat de existenta misterului. 

romanul a castigat in 2007 premiul pulitzer si este deja ecranizat; filmul va aparea in octombrie. dar trailerul arata ca o caricatura bombastica a romanului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s