prima mea carte budista

Fericirea, un drept cu care ne nastem, o cale de a-l valorifica, de Matthieu Ricard, editura Irecson, 2007, traducere de Carmen Dobre si Ana Precup

 Matthieu Ricard este fiul lui Jean-Francois Revel. A fost cercetator in genetica celulara, discipolul lui Francois Jacob (Nobel in medicina). Si-a petrecut tineretea alaturi de prieteni exploratori, mistici, astrologi. La 26 de ani pleaca din Paris in India, la Darjeeling unde incepe studiul cu un maestru tibetan. Astazi este unul dintre cei mai importanti specialisti in budism din lume, desi declara, ca orice maestru, ca “nu stie nimic”. Matthieu Ricard este interpretul de limba franceza al lui Dalai Lama.

 Cartea este un ghid si o chintesenta a tuturor ideilor occidentale si orientale despre fercicire, acel lucru “complex si confuz, unul dintre acele concepte pe care umanitatea a vrut sa le lase sa pluteasca in vag, pentru ca fiecare sa-l determine in maniera sa proprie” (Bergson). In acceptiunea budista, lucrurile sunt simple, in teorie: fericirea este cauzata de starea mintii iar mintea poate fi antrenata prin meditatie. Nu dezvolt concluzia in acest post – gasiti mai multe in carte, inclusiv tehnici de meditatie, asupra carora nu am avut rabdarea sa zabovesc. Mi se par cam greu de asimilat niste concepte orientale si cu atat mai greu de pus in practica exercitiile pe care bhutanezii le au in ADN. Niste corectii sunt insa binevenite 🙂

Am indoit colturile multor pagini si extrag la intamplare cateva idei:

1.Renuntarea in termen budist inseamna renuntarea la sine si la fandoselile eului, si nu retragerea pesimista din fata vietii.

2.Depresia este principalul indicator de egocentrism: ati vazut vreun altrusit care sa se simta mizerabil? “individualismul exacerbat reprezinta o explicatie la cresterea alarmanta a ratei depresiei in societatile vestice, in parte ca rezultat al lipsei de interes care apare cand nu exista nici un fel de atasament fata de nimic in afara de propriul ego”

3.Distinctia intre fericirea adevarata si placerea facila este data intotdeauna de intelepciune, care decurge intotdeauna din experienta si nu din dogma.

4.Conform budismului, Raul nu este o putere demonica exterioara noua, nici Binele un principiu absolut, independent de noi. Iubirea si compasiunea sunt reflexe ale naturii profunde ale fiecarei fiinte iar Raul o deviatie care poate fi remediata.

5.“Cand iubiti pe cineva, nu puteti spera sa faca ceea ce va place. Asta ar insemna sa va iubiti pe voi insiva” (Prajnanpad)

6.“Iubirea este singurul lucru pe lume care se dubleaza cand este impartit” (Albert Schweitzer)

Anunțuri

7 responses to “prima mea carte budista

 • ruki

  tere ma bucur si ca nu esti o putere demonica exterioara noua, si ca esti o deviatie care poate fi remediata. 🙂 unde mai pui ca esti si necesar! :))

 • raul

  si eu m-am mai linistit 😉

 • als

  ‘gentica’ (celulara) este o geanta mai mica? 🙂

  ps recomand si cartea de dialoguri dintre revel & ricard, crek a aparut tot la ed. asta

 • a

  depresia este o boala…poate cauzele depresiei au ceva legaturi cu egocentrismul desi nu pea cred. Durerea pricinuita de moartea cuiva drag te trimite lejer in depresie. Nu e nimic egotic in asta. In plus, Iubirea inseamna suferinta, nicidecum depresie, chiar daca se manifesta similar

 • raul

  a, de ce in timp de razboi rata depresiei este mult mai scazuta? says who ca iubirea=suferinta?!

 • als

  asta cu iubirea = suferinta e un reziduu romantic
  dar e clar k e ceva disconfortant…
  cind devine ‘confort’ e semn k s-a instalat obisnuinta – care, cum se stie, ucide pasiunea 🙂

 • cinemavictoria

  mie asta cu iubirea = suferinta mi se pare chestie de marketing …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s