irational in mod previzibil

irational in mod previzibil, de dan ariely, editura publica, 2010

dan ariely s-a nimerit in tinerete langa o racheta de semnalizare cu magneziu, a carei explozie i-a acoperit 75 % din corp cu arsuri de gradul trei. in timpul spitalizarii, autorul a inceput sa observe mai atent comportamentul uman asa-zis rational: de ce cand i se schimbau bandajele, asistentele preferau sa smulga pansamentul rapid, dintr-o singura smucitura, si nu mai lent. de ce ele credeau ca un tratament aplicat cu intensitate mare si durata mai scurta este mai putin dureros decat unul de intensitate mica si durata mai lunga, cand de fapt nu era asa? (autorul a testat pe el insusi acest lucru). ce ne determina sa facem orice? cat de rational actionam? ce se afla in spatele fiecarei alegeri?

cartea incearca sa cuprinda toate felurile in care ne comportam irational, iar disciplina pe care dezvoltat-o ariely este denumita „economie comportamentala”. nu cred ca mai e o surpriza pentru nimeni ca actionam exact ca bobocii de gasca ai lui konrad lorenz, care se ataseaza de prima fiinta pe care o vad cand ies din gaoace: prima decizie, de orice fel, are un efect de durata care va marca toate celelalte decizii.”oare nu cumva am luat niste decizii arbitrare la un moment dat in trecut si, de atunci incolo, ne-am cladit vietile pe baza lor, crezand ca deciziile initiale au fost corecte?”

ariely devine un fanatic al experimentelor, se joaca continuu, iar concluziile sunt pe masura efortului lui. de exemplu, cel mai simplu mod de a cuceri pe cineva este sa mergi la intalnire insotit de un prieten mai putin aratos: cu totii alegem intotdeauna dupa ce comparam. cartea pune intrebari de genul: de ce optiunile ne distrag atentia de la scopul nostru principal („alergatul de colo pana colo, pentru incercarea tuturor posibilitatilor, nu e doar stresant, ci si neeconomic”), de ce primim exact ceea ce asteptam („pericolul in a nu astepta nimic este ca, pana la urma, exact asta sa si primim”), de ce suntem cinstiti cand avem de-a face cu bani in numerar, dar nu avem nici o mustrare cand luam o cutie de cola dintr-un frigider strain, de ce credem ca pentru o banala raceala un medicament mai scump este mai eficace decat cea mai ieftina aspirina, de ce platim mult atunci cand achizitionam ceva GRATIS (de exemplu in zilele cand intrarea la muzeu este gratis, „muzeul este supraaglomerat; coada la intrare e foarte lunga; abia daca poti vedea ceva inauntru; iar lupta cu inghesuiala din jurul muzeului si de la bufet e o experienta mai degraba neplacuta.”)

concluzia cea mai simpatica, dar si cea mai relativa, e redata mai jos:

„inainte de epoca noastra moderna, aproape toate medicamentele erau remedii placebo. ochi de broasca raioasa, aripa de liliac, plamani uscati de vulpe, mercur, apa minerala, cocaina […]. cand lincoln zacea peste drum de teatrul ford, tragand sa moara, se spune ca medicul lui i-a oblojit ranile cu putina pasta de mumie”
probabil ne inchipuim ca noi, oamenii de astazi, nu mai suntem asa. dar suntem. […] remediile placebo se sprijina pe forta sugestiei. il vezi pe doctorul tau si te simti mai bine. inghiti o pastila si te simti mai bine.”

vedem/simtim/traim/suntem ceea ce ne asteptam/sugestionam/reprezentam.

ultimul capitol- „ganduri despre criza creditelor ipotecare substandard si consecintele ei” a ramas necitit.

Anunțuri

2 responses to “irational in mod previzibil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s