baraba

baraba, de par lagerkvist, editura humanitas 2006, traducere de liliana donose samuelson

viata talharului baraba se schimba radical de indata ce este slobozit – asta povesteste per lagerkvist: odata eliberat, talharul se framanta sa-si explice de ce si mai ales cine este acel om caruia multi ii spun mantuitorul si care a fost rastignit pe gologota. baraba este martor la ultimele clipe ale lui iisus, se intalneste si vorbeste cu apostolii, vegheaza la mormantul mantuitorului in cea de-a treia zi – sa se convinga ca acesta va invia, incearca sa ia sirul miracolelor pe care iisus le-a facut de-a lungul vremii, vrea sa priceapa.

se straduieste sa creada, insa nu poate sa inteleaga: „cum poti sa vrei sa patimesti? cand nu trebuie, cand nu esti obligat! e de neinteles, aproape ca e dezgustator cand stai si chibzuiesti. se gandea si vedea in fata ochilor acel trup vlaguit, jalnic, cu bratele acelea care abia il tineau atarnat (…). nu, nu-i placea un om care cauta sa sufere in felul asta. (…) dar ei il slaveau pe rastignitul lor si ii cinsteau moartea jalnica. lor nu li se parea injositoare. slaveau moartea in sine.”

in termenii cei mai necizelati, se poate spune ca baraba ii este antagonic lui iisus: nascut din ura, refuza iubirea si sacrificiul. doar in momentul in care este legat cu lanturi, de alt seaman, reuseste sa construiasca o cvasirelatie umana. se osteneste sa vada si sa creada ca si ceilalti. nu ii reuseste, iar prietenia si compasiunea care, totusi, il incercasera nu ii sunt de ajuns.

baraba este portretul pribeagului vesnic, care se indoieste continuu si nu se poate integra in nici o agapa.  in roman, linistea si intelepciunea vin tot de la apostoli: ” (baraba) e un om nefericit, le spuse, si nu avem nici un drept sa-l judecam. si noi suntem plini de pacate si de slabiciuni, iar daca domnul este milostiv cu noi nu-i meritul nostru. nu avem noi dreptul sa-l judecam pe un om fiindca nu are un dumnezeu.”

Anunțuri

2 responses to “baraba

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s