relatare despre regele david

relatare despre regele david, de stefan heym, editura humanitas fiction, 2006, traducere de mihai isbasescu

„un singur adevar care sa puna capat oricarei contraziceri si dispute” – aceasta este premisa de la care istoricul etan ben hosia trebuie sa porneasca in momentul in care regele solomon nu-i da de ales si-l obliga sa scrie o relatare despre tatal sau, regele david: o istorie unica, neinterpretabila si neechivoca. misiunea scribului este grea si cu cat se adanceste mai mult in tainele vietii fostului rege david, cu atat isi da seama ca istoria trebuie spoita in intregime: lui david, alesul lui dumnezeu nu numai ca nu-i sunt straine nici una din patimile omeneseti, dar incalca si toate legile posibile ale firii. romanul arata procesul redescoperirii istoriei si rescrierii acesteia in modul cel mai eufemistic si contrafacut cu putinta. scribul devine un manipulator: „sa relatam cu discretie. de fapt discretia nu poate fi pusa catusi de putin pe aceeasi treapta cu minciuna. discretia este adevarul strunit de intelepciune.”

limbajul fermecator si impertinent descrie calea spre un sistem totalitar si toate mijloacele la care un dictator apeleaza pentru a-si consolida pozitia. citim umanitatea in tot penajul ei indecent iar istoricul rupt intre adevar si supravietuire este unul din personajele cele mai complete pe care le-am intalnit:

„din mila domnului, slavit fie numele lui, am darul de-a ma observa singur in vreme de zdruncinare launtrica, ceea ce e foarte folositor, daca vrei sa ramai cu mintea intreaga. […] omul este ca piatra din prastie si e aruncat inspre tinte pe care nu le cunoaste. ce altceva mai mult poate face, decat sa incerce ca gandurile lui sa dainuie ceva mai mult decat el…”

destinul autorului, stefan heym mi se pare ironic: antifascist, se refugiaza din germania natala in sua, de unde mai tarziu este nevoit sa plece datorita simpatiilor lui de stanga („vanatoarea de vrajitoare „din anii 50). se intoarce in berlinul de est si intra in conflict cu regimul comunist. mai multe aici

Reclame

2 responses to “relatare despre regele david

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s